Over Zondagmorgenlezing met ontbijt

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
18 dec
Westerlo - Torenhof # 3245

Zondagmorgenlezing met ontbijt

"China"  door VRT-journalist Stefan Blommaert 

zondag 18 december 2022 van 09:30 uur tot 13:00 uur

“China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. Dagelijks komen er nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen. China is al lang niet meer louter de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren. Merken als Huawei (smartphone) of DJI (drones) worden ook bij ons stilaan gemeengoed. Chinese toeristen zijn alsmaar nadrukkelijker aanwezig in het straatbeeld. Terwijl de Verenigde Staten hun engagementen in de strijd tegen klimaatverandering loslaten, nemen de Chinezen – met hun vervuilde steden – steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie. China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak zijn stempel kunnen drukken. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen - ook militaire - positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd, de pers en de sociale media gecensureerd. In de provincie Xinjiang zitten honderdduizenden Oejgoeren vast in kampen. In Hongkong voert de bevolking al maandenlang strijd voor het behoud van haar vrijheden. Moeten we bang zijn, of de nieuwe realiteit aanvaarden?” Stefan Blommaert is journalist bij het VRT Nieuws.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfondsleden € 25,00
Niet-leden € 30,00

Inschrijven via https://davidsfondstongerlo.eventgoose.com

of door overschrijving van het verschuldigde bedrag (met vermelding van het aantal deelnemers) op BE 48 9796 0319 6727 Davidsfonds Tongerlo

Info: louis_heylen@telenet.be  of  0475 341 188

Labels: Mens & MaatschappijPolitiekLezing1 sessieWereldlezing