Over "Machtige Minnaars" door Gorik Goris

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
12 mei
Tongerlo - Abdij van Tongerlo # 4423

"Machtige Minnaars" door Gorik Goris

Avondlezing door Gorik Goris

vrijdag 12 mei 2023 van 19:00 uur tot 21:30 uur

Tijdens de covid-lockdown vroeg Davidsfonds-Academie Gorik Goris om een interactieve lezing te maken. Die ging over Adolf Hitler en de vrouwen. Daarop verder werkend heeft hij een boek geschreven over de liefdesrelaties en huwelijken van bepaalde figuren uit de geschiedenis. Zowel de machtige personen als hun amants gebruiken hun relatie om er voordeel uit te halen. Dat kan gaan om puur seksueel genot, maar ook om rijkdom en invloed te verwerven, en dat zowel voor zichzelf als voor hun familie of aanhang. De vorsten en de adel in het algemeen zijn bovendien bezeten om hun geslacht of dynastie verder te zetten. Ze proberen daarbij het vooral in de eigen stand te houden. De gearrangeerde huwelijken zorgen ervoor dat zowel mannen als vrouwen op termijn hun heil zoeken in minnaars en minnaressen. In het boek en de bijbehorende lezing wordt een poging gedaan om voorbij die clichés te kijken. Naast meer algemene conclusies wordt er stil gestaan bij Hendrik VIII Tudor, de Romanovs, Marie Antoinette, Martin Luther King, Juan Carlos Bourbon en Sisi.

Wie is Gorik Goris? De historicus en communicatiewetenschapper Gorik Goris (°Geel 1964) is gespecialiseerd in het begrijpbaar maken van geschiedkundige processen voor het grote publiek. Voor het secundair onderwijs heeft Gorik de methode Storia (Van In) mee ontwikkeld. Op zijn CV staat ook wetenschappelijk onderzoek, o.a. over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Hij schrijft o.a. voor Borgerhoff-Lambrigts, Knack Historia (X-PAIR) en Standaard Uitgeverij-DF.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfondsleden € 15,00
Niet-leden € 20,00

Inschrijven voor 8 mei op één van de volgende wijzen: - bestellen van tickets via: https://davidsfondstongerlo.eventgoose.com en breng deze tickets mee - door storting van het verschuldigde bedrag met vermelding van de deelnemer(s) op      BE 48 9796 0319 6727 van Davidsfonds Tongerlo Tickets ter plaatse € 20. Als een online inschrijving of per overschrijving niet lukt, stuur dan een mailtje naar louis_heylen@telenet.be of bel 0475 341188

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijTaalLiteratuurLezing1 sessieNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2Activiteitauteurslezing